Een kleine tuin inrichten doe je zo

Niet ieder huis is voorzien van een ruime tuin waar je alle kanten mee op kunt gaan. Veel huishoudens zullen juist een tuin hebben die relatief klein is. Het inrichten van een kleine tuin kan een uitdaging zijn, omdat je beperkte oppervlakte hebt om tuinmeubels, planten en accessoires te plaatsen. Je zult daarom keuzes moeten maken. Deze blog kan je helpen om je kleine tuin zo optimaal mogelijk in te richten!

Tuinontwerp kleine tuin

Om te komen tot een tuinontwerp voor je kleine tuin, begin je als eerste na te denken over jouw wensen. Dit is de basis voor elke tuin, groot of klein. Breng in kaart welke elementen je graag terugziet en welke stijl bij jou past. Niet alles gaat uiteraard passen, zo is een grote vijver waarschijnlijk geen optie. In dat geval kun je nadenken of er alternatieven zijn, bijvoorbeeld een kleine vijver. 

Heb je je wensen in beeld? Dan kan het puzzelen beginnen! Welke elementen ga je waar plaatsen? Je hebt beperkt ruimte, dus elke keuze die je maakt is belangrijk. Het kan daarom handig zijn om een tekening te maken van jouw tuin, waarin je je tuinontwerp probeert vorm te geven. Wil je een grote loungeset in je tuin kwijt? Dan beperk je je andere opties om je kleine tuin in te richten en kan het geheel al snel vol lijken. 

 

Je kleine tuin groter laten lijken

Wanneer je een kleine tuin inricht, kan deze al snel vol lijken. Het gevolg hiervan is dat je tuin nóg kleiner kan ogen. Er zijn gelukkig verschillende manieren waardoor je ervoor zorgt dat je kleine tuin optisch groter lijkt. 

 

Less is more

In een kleine tuin heb je nou eenmaal minder oppervlak beschikbaar voor meubels en accessoires. Maak daarom keuzes in wat je wel en niet in de tuin gaat plaatsen. Wil je namelijk te veel kwijt in je tuin? Dan loop je het risico dat de tuin er juist opgepropt uitziet, waardoor de tuin juist kleiner kan ogen. Minder is in dit geval echt beter.

Kies voor groot

Wanneer je denkt aan het inrichten van een kleine tuin, ben je waarschijnlijk geneigd om altijd naar de kleinste meubels en accessoires te kiezen. Maar door juist voor enkele grote elementen te kiezen, kun je je tuin groter laten ogen. Je kunt bijvoorbeeld beter kiezen voor één grote plantenpot in plaats van meerdere kleine. Ook grote tegels of lange terrasplanken doen het goed, zo creëer je meer lengte in je tuin. Tuinmeubels daarentegen kun je beter niet al te groot kiezen.

Ga de hoogte in

In plaats van de grond vol te bouwen met meubels en plantenbakken, kun je er ook voor kiezen om accessoires aan de schutting of muur te bevestigen. Kies bijvoorbeeld voor hangplanten om alsnog groen aan te brengen in je tuin, zonder dat je loopruimte verliest. Ook een wandkleed kan een sfeervolle toevoeging zijn. Speel met verschillende hoogtes om zo dynamiek in je tuin aan te brengen.

Opvouwbare meubels

In een kleine tuin is elke centimeter belangrijk. Kies daarom voor tuinmeubelen die niet alleen comfortabel zijn, maar ook ruimtebesparend zijn. Denk aan inklapbare tafels en stoelen die je gemakkelijk kunt opbergen wanneer ze niet in gebruik zijn. Handig wanneer je gasten over de vloer hebt voor bijvoorbeeld een heerlijke barbecue en ruimte moet vrijmaken!

Vermijd donkere kleuren

Hoe donkerder de ruimte, hoe kleiner het oogt. Dat geldt ook voor je tuin. Wanneer je kiest voor lichte tuinmeubels en accessoires, lijkt je tuin minder vol. Daarom is het ook aan te raden om de muur en/of schutting in een lichte tint te hebben.

Kronkelpad in je tuin

Een kronkelpad in je tuin kan ervoor zorgen dat de tuin optisch groter lijkt. Door het kronkelpad te omringen met planten kun je niet goed zien waar het pad naartoe leidt, waardoor het aanvoelt alsof de tuin nog een stuk verder doorloopt naar achter.

 

Hulp nodig bij de inrichting van je kleine tuin?

Bovenstaande tips kunnen je helpen met het ontwerpen en invullen van je kleine tuin. Wil je graag extra advies over de inrichting van jouw kleine tuin of hulp bij de realisatie? Dan kun je altijd contact met ons  opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

 

Nieuwe website live!

Nieuwe website live!

Hoveniersbedrijf Koops groeit. Daarmee was het ook tijd voor een nieuwe online jasje. Na een paar maanden hard werken kunnen we eindelijk onze nieuwe website presenteren.

Bereikbaarheid tijdens de vakantie

Bereikbaarheid tijdens de vakantie

Van 1 t/m 21 augustus is het kantoor gesloten. Dat betekent dat de mail niet wordt gelezen en we telefonisch minder goed bereikbaar zijn. Uiteraard zijn onze mannen nog wel op pad voor tuinonderhoud.

Neem Direct contact op

0516-764 766

Boekhorst 3, 8431 SR Oosterwolde (Fr.)

Laten we samen jouw droomtuin realiseren

Het team van Hoveniersbedrijf Koops staat voor je klaar.
Neem vrijblijvend contact met ons op.