Beplantingsplan

 

In de tuin wil je zo lang mogelijk genieten van alle planten, struiken en bomen die er staan. Daarom maken we bij Hoveniersbedrijf Koops altijd een beplantingsplan. Aan de hand van onder andere de bodemanalyse en jouw wensen brengen we in kaart welke planten waar in de tuin het best tot hun recht komen.

Waarom beplantingsplan?

Voordat we van start gaan met het aanleggen van de tuin, maken we eerst een beplantingsplan. Zodat we precies weten waar welke plant, boom of struik moet komen. Dit plan maken we aan de hand van verschillende factoren.

Bodemanalyse

Voordat we een beplantingsplan maken, onderzoeken we een aantal dingen. Onder andere de grond, door middel van een bodemanalyse. Zo komen we te weten welke voedingsstoffen er beschikbaar zijn in de grond.

Doe inspiratie op

Wat wil je dat je tuin uitstraalt? Wil je bepaalde kleuren graag terugzien in de tuin? Ga je voor de grotere planten, of hou je het bij meerdere kleinere varianten? Bereid je zelf alvast voor door inspiratie op te doen. Kijk bijvoorbeeld eens op Pinterest. 

Strakke tuin of juist vol kleur?

Naast tuinontwerpen voor particulieren maken wij ook tuinontwerpen voor bedrijfspanden. Kan de tuin rondom je kantoor wel een opknapbeurt gebruiken? Of wil je helemaal iets nieuws? We zorgen ervoor dat het ontwerp bij je bedrijfsruimte past.

Onze werkwijze

Wij gaan voor het realiseren van een tuin waar jij heel lang plezier van hebt. Om dit te realiseren, combineren we jouw wensen met de mogelijkheden van jouw tuin. Zo doen we een gericht bodemonderzoek en gaan we aan de slag met een beplantingsplan.

Wat is een beplantingsplan?

Een beplantingsplan beschrijft op welke plek de planten in de tuin komen te staan. Dit wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. Zo is het belangrijk om te weten wat voor grond er in de tuin ligt. Dit onderzoeken we aan de hand van een bodemanalyse. Daarnaast is de ligging van de tuin belangrijk. De ene plant heeft juist volle zon nodig, de ander gedijt beter in de schaduw.

In het beplantingsplan vind je een schets van de tuin, waarbij de diverse planten zijn ingetekend. Daarnaast stellen we een plantenlijst op. Zo heb je altijd bij de hand welke planten er in de tuin staan. Handig om erbij te pakken voor het tuinonderhoud!

De basis: grondonderzoek

Voordat we aan de slag gaan met het maken van een beplantingsplan, is het belangrijk om te weten wat voor grond er in de tuin ligt. Dit onderzoeken we door middel van een bodemanalyse. In een laboratorium worden diverse waarden gemeten, zoals fosfor en kalium. Door het uitvoeren van een bodemanalyse weten we welke voedingsstoffen er aanwezig zijn in de grond. 

Het verschilt per plantensoort wat voor bodemstructuur het meest geschikt is. Ook heeft niet elke plant dezelfde voeding nodig. Uit de bodemanalyse komt vaak ook een bemestingsadvies, zodat je je tuin langdurig gezond kan houden.

Ligging van de tuin

Naast de bodem, is het de ligging van de tuin een belangrijke factor. Heb je de hele dag zon? Of staat een deel van de tuin voor het grootste gedeelte van de dag in de schaduw? Deze informatie is belangrijk bij het bepalen welke planten in de tuin worden toegevoegd. Per plant is vaak een plantenlabel toegevoegd, waarop staat welke positie in de tuin (zon, zon / schaduw, schaduw) het meest geschikt is voor de plant.

Zelf aan de slag met een beplantingsplan

Tuinaanleg of tuinrenovatie op de planning? Ga dan zelf alvast aan de slag met de voorbereidingen voor een beplantingsplan. Wat voor planten, struiken en bomen wil je zelf in de tuin terugzien? Wil je bijvoorbeeld ook een haag toevoegen? Of ben je op zoek naar bepaalde kleuren in de tuin? Breng alvast in kaart wat voor beplanting je in de tuin wilt toevoegen en wat de tuin moet uitstralen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar inspiratie op Pinterest. Op basis van jouw wensen, werken wij vervolgens een gericht beplantingsplan uit. 

 

Elke tuin is uniek, dus ook het beplantingsplan. Laat je door Hoveniersbedrijf Koops je tuin aanleggen of renoveren, dan zorgen wij voor een gedegen beplantingsplan.

 

Over Hoveniersbedrijf Koops

Sinds 2005 heeft Hoveniersbedrijf Koops al vele tuinen mogen aanleggen, renoveren, ontwerpen en onderhouden in Noord-Nederland. Met een team van professionals steken ze dagelijks letterlijk de handen uit de mouwen. 

Ook jouw droomtuin realiseren? Of op zoek naar een partij die ervoor zorgt dat je tuin het hele jaar er goed bij ligt? Neem dan contact op.

Wat kan Hoveniersbedrijf Koops voor je doen?

Tuinontwerp

Wij brengen jouw droomtuin tot leven in een tuinontwerp. Daarbij houden we rekening met jouw budget en de mogelijkheden in de tuin.

Tuinaanleg

Van nieuwe bestrating tot het aanleggen van borders en van een mooie veranda tot een vrolijke vijver; bij ons is het allemaal mogelijk.

Tuinrenovatie

Een nieuwe tuin, maar geen zin om alles over de kop te gooien? Of heb je een beperkt budget? Denk dan eens aan een tuirenovatie.

Tuinonderhoud

Het liefst wil je dat de tuin het hele jaar door er prachtig bij staat. Door regelmatig tuinonderhoud uit te voeren, zorgen wij daarvoor.

Laten we samen jouw droomtuin realiseren

Het team van Hoveniersbedrijf Koops staat voor je klaar.
Neem vrijblijvend contact met ons op.