De Franse tuin: een sierlijk en romantisch tafereel

Een Franse tuin roept direct beelden op van elegantie, symmetrie en een vleugje romantiek. Het is geen wonder dat steeds meer tuinliefhebbers geïnspireerd raken door de charme van Franse tuinen. In deze blog ontdek je hoe de Franse tuin eruit ziet en ontvang je praktische tips om je eigen tuin om te toveren tot een stukje Frankrijk.

De oorsprong van de Franse tuin

De Franse tuin kent zijn oorsprong in de 17e eeuw, toen Lodewijk XIV aan de macht was. In deze tijd stond perfectie centraal, wat zich zelfs vertaalde in de buitenlucht. De koninklijke tuin was een vertaling van het paleis, waardoor de tuin er strak en symmetrisch bij lag. De Franse tuin werd een symbool van macht en status en verspreidde zich al snel over heel Europa. Inmiddels kennen we de Franse tuin vooral vanwege het strakke, maar elegante design.

 

Hoe tover je je eigen tuin om tot Franse tuin?

Nu je weet hoe de Franse tuin eruit ziet, wil je natuurlijk ook weten hoe je zelf je tuin een Franse make-over kan geven. Wij zetten de belangrijkste kenmerken voor je op een rij. Verwerk één of meerdere van deze elementen in je tuin en je kunt wegdromen in je eigen, prachtige Franse tuin!

   

  Kies de juiste planten

  Planten kunnen bepalend zijn voor de totale look van je tuin. Kies je bijvoorbeeld voor grote, weelderige planten? Dan geef je een beweeglijke en natuurlijke draai aan je tuin. Een leuke stijl, maar minder geschikt voor de Franse tuin. Kies bij de Franse tuin voor haagplanten voor een strak uiterlijk.

  De Chinese hulst is hier de perfecte plant voor. Deze hulst heeft kleine blaadjes die lijken op die van de buxus, waardoor de Chinese hulst als een goed alternatief kan dienen voor de buxus. Omdat symmetrie een belangrijk kenmerk is van de Franse tuin, is niet alleen het soort plant maar ook de plaatsing iets om over na te denken. Wanneer je kiest om aan de linkerkant van de tuin een plant te plaatsen, is het een goede keuze dit ook aan de rechterkant te doen.

  Breng kleur in je Franse tuin door diverse bloemen toe te voegen. Rode rozen zijn hier perfect voor en brengen dat vleugje romantiek aan in je tuin. Een andere plant die goed aansluit bij de Franse tuin is de lavendel. Deze plant voegt niet alleen kleur toe aan je tuin, maar ruikt ook heerlijk!

   

  Creëer gezellige zithoeken

  Knusse zitjes horen ook bij een Franse tuin. Plaats bijvoorbeeld een comfortabele zit op je terras. Ruimte voor een tweede zitplek in je tuin? Dan is een bistroset ook een gezellige toevoeging in je Franse tuin. Combineer dit met een rozenstruik en pergola of prieeltje voor een ultiem romantisch plekje.

   

  Kies sfeervolle verlichting

  Met sfeervolle verlichting maak je je Franse tuin ook in de avonduren een gezellige plek om te zitten. Perfect voor tijdens de late zomeravonden. Kies er bijvoorbeeld voor om lichtslingers op te hangen over je terras of aan je pergola of prieel. Of wat dacht je van tuinlantaarns of spots in de grond? Plaats deze langs een (kronkelend) pad voor een sfeervol effect in je Franse tuin!

   

  Franse tuin bij Hoveniersbedrijf Koops

  Ben je geïnspireerd geraakt door de tijdloze charme van de Franse tuin, maar weet je niet waar te beginnen? Ons enthousiaste team van hoveniers staat klaar om je te ondersteunen met tuinontwerp, -aanleg, -renovatie en/of -onderhoud.

  Ontdek de Engelse tuin

  Ontdek de Engelse tuin

  Ben jij al bekend met de Engelse tuin? Een tuin met sierlijke en natuurlijke elementen. Ontdek hier hoe jij je tuin kunt omtoveren naar een Engelse tuin!

  Nieuwe website live!

  Nieuwe website live!

  Hoveniersbedrijf Koops groeit. Daarmee was het ook tijd voor een nieuwe online jasje. Na een paar maanden hard werken kunnen we eindelijk onze nieuwe website presenteren.

  Bereikbaarheid tijdens de vakantie

  Bereikbaarheid tijdens de vakantie

  Van 1 t/m 21 augustus is het kantoor gesloten. Dat betekent dat de mail niet wordt gelezen en we telefonisch minder goed bereikbaar zijn. Uiteraard zijn onze mannen nog wel op pad voor tuinonderhoud.

  Neem Direct contact op

  0516-764 766

  Boekhorst 3, 8431 SR Oosterwolde (Fr.)

  Laten we samen jouw droomtuin realiseren

  Het team van Hoveniersbedrijf Koops staat voor je klaar.
  Neem vrijblijvend contact met ons op.