Wat is biodiversiteit
Biodiversiteit omvat al het verschillende leven op de wereld, van micro-organismen tot dieren, van water tot bomen. Biodiversiteit gaat niet alleen om de aanwezigheid van al deze verschijnselen, maar ook de interactie tussen de verschillende verschijnselen en systemen. Binnen het ecosysteem zijn we allemaal van elkaar afhankelijk. Is er een verstoring in de samenhang, kan dit grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld voedselvoorziening en klimaat.
Het belang van biodiversiteit
Biodiversiteit heeft dus een grote impact op ons bestaan. Zonder biodiversiteit is het klimaat ontregeld, kan water en lucht niet op een natuurlijke manier gezuiverd worden en wordt organisch afval niet afgebroken. Biodiversiteit is daarnaast niet alleen een kwestie van ecologie, maar heeft ook directe invloed op onze economie. Veel van onze medicijnen, voedselgewassen en industriële grondstoffen zijn afkomstig van biodiverse ecosystemen. Het behoud ervan beschermt niet alleen de natuur, maar ook onze toekomstige bronnen van welzijn.
Biodiversiteit in de tuin
Biodiversiteit is dus belangrijk, maar zijn er ook mogelijkheden om hier zelf een bijdrage aan te leveren? Absoluut! Begin eens bij je eigen tuin. Hier kun je verschillende keuzes maken die ervoor zorgen dat biodiversiteit toeneemt. We hebben enkele manieren voor je op een rij gezet.
Inheemse planten in je tuin
Wat zijn eigenlijk inheemse planten? Dat zijn alle bloemen en planten die in het wild in Nederland groeien. Denk maar aan de bloemen die groeien in de berm, deze groeien al enige tijd zonder menselijk ingrijpen.
De inheemse planten zijn goed voor de bevordering van biodiversiteit. Deze planten bieden namelijk voedsel aan dieren en insecten, zoals bijen, vlinders en vogels. Daarnaast kunnen deze dieren hier ook beschutting vinden en zelf een nestplaats creëren. De wildgroei van inheemse planten loopt al enige tijd terug, waardoor het belangrijk is om inheemse planten in je tuin te overwegen.
Gebruik geen bestrijdingsmiddelen
Door bestrijdingsmiddelen in de tuin te gebruiken, verstoor je de biodiversiteit. Insecten en dieren kunnen blootgesteld worden aan deze schadelijke stoffen, maar ook hun etensvoorraad wordt aangetast. Hierdoor ontstaat een verstoring in de voedselketen. Laat vooral de natuur zijn gang gaan.
Maak je tuin uitnodigend voor bestuiving
Plant bloemen, heel veel bloemen! Bestuivers, zoals bijen en zweefvliegen, zijn er dol op. In bloemen vind je namelijk een rijke voorraad aan stuifmeel en nectar. Ook hier geldt dat inheemse bloemen het beste zijn om te planten. Kies niet voor één soort, maar leg verschillende bloemsoorten aan. Verschillende bestuivers vragen namelijk om verschillende bloemen.
Laat onkruid groeien
Je eerste gedachte is misschien om al het onkruid tussen de tegels zo snel mogelijk te verwijderen. Maar daardoor verwijder je een fijne schuilplaats voor bijen, vlinders en bodemdieren. Niet alleen worden hier veel eitjes gelegd, onkruid dient ook als voedselbron. Hoe meer onkruid je in de tuin hebt, hoe meer insecten dit aantrekt. De insecten trekken weer vogels aan, waardoor de biodiversiteit in stand blijft.
Tips om biodiversiteit te stimuleren
Je weet nu enkele manieren om biodiversiteit in de tuin te bevorderen, maar er zijn daarnaast nog meer tuintips te geven:
- Creëer verschillende plantenlagen, zoals hoge bomen, struiken, grassen en lage planten. Variatie trekt diverse soorten dieren aan
- Plaats ondiepe waterbronnen zoals vogelbaden of kleine vijvers. Water trekt vogels, insecten en amfibieën aan.
- Gebruik natuurlijke en lokale materialen bij de aanleg van paden en muren. Dit bevordert een gezond bodemleven en trekt bodemorganismen aan.
- Composteer organisch afval in plaats van het weg te gooien. Compost voedt de bodem en ondersteunt een gezonde plantengroei.
- Laat enkele dode takken en stammen in je tuin liggen. Dit biedt onderdak aan insecten en schimmels, die weer andere dieren aantrekken.
- Kies planten die op verschillende tijden bloeien. Zo is er gedurende het hele jaar voedsel beschikbaar voor insecten.