Ontdek de Engelse tuin

Heb je ooit gedroomd van een weelderige tuin met uitgestrekte gazons, kleurrijke bloemperken en natuurlijke vijvers? Dan ben je zeker niet de enige. De Engelse tuin is al eeuwenlang een inspiratiebron voor tuinliefhebbers over de hele wereld. Lees verder om meer te weten te komen over de Engelse tuin en hoe je dit zelf kunt aanleggen in de tuin.

De oorsprong van de Engelse tuin

De Engelse tuin is een stijl van tuinieren die zijn oorsprong vindt in het Verenigd Koninkrijk in de 18e eeuw. Deze stijl is een tegenhanger van de Franse tuin, die bekend staat om zijn strakke lijnen, symmetrie en perfect gevormde hagen. Engelse tuinen zijn vaak ontworpen om eruit te zien alsof ze spontaan zijn ontstaan, met wilde beplanting, kronkelende paden en natuurlijke wateren. Een Engelse tuin heeft daardoor een natuurlijke uitstraling, wat veel mensen lijkt aan te spreken.

 

Kenmerken van een Engelse tuin

Het doel van een Engelse tuin is dus om een natuurlijke uitstraling te hebben. Er zijn verschillende kenmerken die vaak terugkomen in een Engelse tuin:

  • Weelderige beplanting. Engelse tuinen staan bekend om hun overvloedige beplanting. Denk aan weelderige bloemperken, struiken en bomen die samen een speels geheel vormen. De struiken hoeven vooral geen afgewerkte randen te krijgen.
  • Kleurrijke bloemen. Kleurrijke bloemen spelen een centrale rol in Engelse tuinen. Vaak worden er veel verschillende soorten bloemen gekozen om een beweeglijk geheel te creëren. Ook kunnen inheemse planten en bloemen zorgen voor een natuurlijke uitstraling.
  • Sierlijke gazons. Een goed onderhouden gazon is een essentieel kenmerk van een Engelse tuin. Deze gazons dienen vaak als open ruimtes waarin men kan wandelen of ontspannen.
  • Water. Water is een belangrijk element in het Engelse tuinontwerp, daarom zijn vijvers, beekjes en fonteinen een goed idee om in je tuin aan te leggen.
  • Kronkelende paden. In plaats van rechte, strakke paden, hebben Engelse tuinen meestal kronkelende paden die je uitnodigen om de tuin te verkennen en nieuwe hoekjes te ontdekken.

 

Zelf aan de slag

Nu je bekend bent met de kenmerken van een Engelse tuin, vraag je je misschien af hoe je dit in je eigen tuin kunt toepassen. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

Onderzoek en inspiratie
Begin met onderzoek naar Engelse tuinontwerpen. Blader door boeken, tijdschriften en online bronnen om ideeën en inspiratie op te doen. Verzamel al deze ideeën op een plek zodat je het makkelijk terug kan vinden, maak bijvoorbeeld een Pinterestbord aan.

Planning
Maak een planning van je tuin. Meet de beschikbare ruimte en overweeg de ligging, bodemkwaliteit en blootstelling aan zonlicht. Dit helpt je bij het bepalen van de beste locatie voor verschillende planten.

Bloemen en beplanting
Engelse tuinen staan bekend om hun weelderige en kleurrijke beplanting. Kies planten die geschikt zijn voor je tuin en die bloeien in verschillende seizoenen. Populaire keuzes zijn rozen, lavendel, vaste planten en een mix van bladverliezende en groenblijvende planten. Probeer bij het kiezen van bloemen en planten ook te letten op de kleur en ga zo veel mogelijk voor een afwisselend kleurenpalet.

Bestrating en structuren
Een typisch terugkerend element in de Engelse tuin is een kronkelend pad. Kies voor een bestrating met natuurlijke materialen zoals grind of stenen om de natuurlijke uitstraling in stand te houden. Verschillende structuren kun je nog aanbrengen door te kiezen voor een pergola of overkapping. Laat hier bloemen langs groeien voor een romantische uitstraling.

Accessoires en meubilair
In een tuin wil je natuurlijk ook een fijne plek hebben om te zitten. Kies voor tuinmeubilair dat past bij de Engelse stijl, bijvoorbeeld een houten of metalen bank met sierlijke vormen. Stoere en robuuste meubels kun je in dit geval beter vermijden.

Onderhoud
Houd er rekening mee dat Engelse tuinen regelmatig onderhoud nodig hebben. Verschillende bloemen en planten vragen namelijk om verschillende verzorging. Snoei en trim planten regelmatig en zorg ervoor dat het gazon goed wordt onderhouden.

Denk eraan dat de Engelse tuinstijl draait om een weelderige, ontspannen en natuurlijke uitstraling. Probeer de tuin er niet te geordend uit te laten zien; een zekere mate van wildgroei draagt daaraan bij. Wildgroei is niet alleen toepasselijk bij de Engelse stijl, maar helpt daarnaast ook de biodiversiteit in stand te houden.

 

Hulp nodig?

Kun je wel wat hulp gebruiken om je tuin om te toveren naar een Engelse tuin? Of heb je een Engelse tuin maar heb je graag ondersteuning bij het onderhoud? Dan kunnen wij je helpen. Wij bieden tuinontwerp, -aanleg, -renovatie en -onderhoud voor elke tuin.

Franse tuin

Franse tuin

Een Franse tuin roept direct beelden op van elegantie, symmetrie en een vleugje romantiek. Het is geen wonder dat steeds meer tuinliefhebbers geïnspireerd raken door de charme van Franse tuinen. In deze blog ontdek je hoe de Franse tuin eruit ziet en ontvang je praktische tips om je eigen tuin om te toveren tot een stukje Frankrijk.

Nieuwe website live!

Nieuwe website live!

Hoveniersbedrijf Koops groeit. Daarmee was het ook tijd voor een nieuwe online jasje. Na een paar maanden hard werken kunnen we eindelijk onze nieuwe website presenteren.

Bereikbaarheid tijdens de vakantie

Bereikbaarheid tijdens de vakantie

Van 1 t/m 21 augustus is het kantoor gesloten. Dat betekent dat de mail niet wordt gelezen en we telefonisch minder goed bereikbaar zijn. Uiteraard zijn onze mannen nog wel op pad voor tuinonderhoud.

Neem Direct contact op

0516-764 766

Boekhorst 3, 8431 SR Oosterwolde (Fr.)

Laten we samen jouw droomtuin realiseren

Het team van Hoveniersbedrijf Koops staat voor je klaar.
Neem vrijblijvend contact met ons op.