Biodiversiteit in je tuin

Natuur moet behouden worden. En dat geldt overal, van groot natuurgebied tot stadstuin. Hierdoor kunnen verschillende dier- en plantsoorten behouden worden, wat inhoudt dat biodiversiteit in tact blijft. Lees verder om meer te weten te komen over biodiversiteit en wat je zelf kunt doen om hierin een steentje bij te dragen.

Wat is biodiversiteit

Biodiversiteit omvat al het verschillende leven op de wereld, van micro-organismen tot dieren, van water tot bomen. Biodiversiteit gaat niet alleen om de aanwezigheid van al deze verschijnselen, maar ook de interactie tussen de verschillende verschijnselen en systemen. Binnen het ecosysteem zijn we allemaal van elkaar afhankelijk. Is er een verstoring in de samenhang, kan dit grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld voedselvoorziening en klimaat.

Het belang van biodiversiteit

Biodiversiteit heeft dus een grote impact op ons bestaan. Zonder biodiversiteit is het klimaat ontregeld, kan water en lucht niet op een natuurlijke manier gezuiverd worden en wordt organisch afval niet afgebroken. Biodiversiteit is daarnaast niet alleen een kwestie van ecologie, maar heeft ook directe invloed op onze economie. Veel van onze medicijnen, voedselgewassen en industriële grondstoffen zijn afkomstig van biodiverse ecosystemen. Het behoud ervan beschermt niet alleen de natuur, maar ook onze toekomstige bronnen van welzijn. 

Biodiversiteit in de tuin

Biodiversiteit is dus belangrijk, maar zijn er ook mogelijkheden om hier zelf een bijdrage aan te leveren? Absoluut! Begin eens bij je eigen tuin. Hier kun je verschillende keuzes maken die ervoor zorgen dat biodiversiteit toeneemt. We hebben enkele manieren voor je op een rij gezet.

Inheemse planten in je tuin

Wat zijn eigenlijk inheemse planten? Dat zijn alle bloemen en planten die in het wild in Nederland groeien. Denk maar aan de bloemen die groeien in de berm, deze groeien al enige tijd zonder menselijk ingrijpen. 

De inheemse planten zijn goed voor de bevordering van biodiversiteit. Deze planten bieden namelijk voedsel aan dieren en insecten, zoals bijen, vlinders en vogels. Daarnaast kunnen deze dieren hier ook beschutting vinden en zelf een nestplaats creëren. De wildgroei van inheemse planten loopt al enige tijd terug, waardoor het belangrijk is om inheemse planten in je tuin te overwegen. 

Gebruik geen bestrijdingsmiddelen

Door bestrijdingsmiddelen in de tuin te gebruiken, verstoor je de biodiversiteit. Insecten en dieren kunnen blootgesteld worden aan deze schadelijke stoffen, maar ook hun etensvoorraad wordt aangetast. Hierdoor ontstaat een verstoring in de voedselketen. Laat vooral de natuur zijn gang gaan.

Maak je tuin uitnodigend voor bestuiving

Plant bloemen, heel veel bloemen! Bestuivers, zoals bijen en zweefvliegen, zijn er dol op. In bloemen vind je namelijk een rijke voorraad aan stuifmeel en nectar. Ook hier geldt dat inheemse bloemen het beste zijn om te planten. Kies niet voor één soort, maar leg verschillende bloemsoorten aan. Verschillende bestuivers vragen namelijk om verschillende bloemen.

Laat onkruid groeien

Je eerste gedachte is misschien om al het onkruid tussen de tegels zo snel mogelijk te verwijderen. Maar daardoor verwijder je een fijne schuilplaats voor bijen, vlinders en bodemdieren. Niet alleen worden hier veel eitjes gelegd, onkruid dient ook als voedselbron. Hoe meer onkruid je in de tuin hebt, hoe meer insecten dit aantrekt. De insecten trekken weer vogels aan, waardoor de biodiversiteit in stand blijft.

Tips om biodiversiteit te stimuleren

Je weet nu enkele manieren om biodiversiteit in de tuin te bevorderen, maar er zijn daarnaast nog meer tuintips te geven:

  • Creëer verschillende plantenlagen, zoals hoge bomen, struiken, grassen en lage planten. Variatie trekt diverse soorten dieren aan
  • Plaats ondiepe waterbronnen zoals vogelbaden of kleine vijvers. Water trekt vogels, insecten en amfibieën aan.
  • Gebruik natuurlijke en lokale materialen bij de aanleg van paden en muren. Dit bevordert een gezond bodemleven en trekt bodemorganismen aan.
  • Composteer organisch afval in plaats van het weg te gooien. Compost voedt de bodem en ondersteunt een gezonde plantengroei.
  • Laat enkele dode takken en stammen in je tuin liggen. Dit biedt onderdak aan insecten en schimmels, die weer andere dieren aantrekken.
  • Kies planten die op verschillende tijden bloeien. Zo is er gedurende het hele jaar voedsel beschikbaar voor insecten.
Franse tuin

Franse tuin

Een Franse tuin roept direct beelden op van elegantie, symmetrie en een vleugje romantiek. Het is geen wonder dat steeds meer tuinliefhebbers geïnspireerd raken door de charme van Franse tuinen. In deze blog ontdek je hoe de Franse tuin eruit ziet en ontvang je praktische tips om je eigen tuin om te toveren tot een stukje Frankrijk.

Ontdek de Engelse tuin

Ontdek de Engelse tuin

Ben jij al bekend met de Engelse tuin? Een tuin met sierlijke en natuurlijke elementen. Ontdek hier hoe jij je tuin kunt omtoveren naar een Engelse tuin!

Nieuwe website live!

Nieuwe website live!

Hoveniersbedrijf Koops groeit. Daarmee was het ook tijd voor een nieuwe online jasje. Na een paar maanden hard werken kunnen we eindelijk onze nieuwe website presenteren.

Bereikbaarheid tijdens de vakantie

Bereikbaarheid tijdens de vakantie

Van 1 t/m 21 augustus is het kantoor gesloten. Dat betekent dat de mail niet wordt gelezen en we telefonisch minder goed bereikbaar zijn. Uiteraard zijn onze mannen nog wel op pad voor tuinonderhoud.

Neem Direct contact op

0516-764 766

Boekhorst 3, 8431 SR Oosterwolde (Fr.)

Laten we samen jouw droomtuin realiseren

Het team van Hoveniersbedrijf Koops staat voor je klaar.
Neem vrijblijvend contact met ons op.